ONU SI SUA PRIVIND RECUNOASTEREA IZDRAIELUI CAPITALA ERUSALMUMUI

Samantha Power a votat pentru a permite rezoluția 2334 declararea templului templului din Ierusalim și cartierul evreiesc ” teritoriile palestiniene ocupate.”
#Astăzi: Nikki haley tocmai a respins un proiect de rezoluţie (14-1) care a încercat să-i facă pe naţiuni să recunoască ierusalimul ca capitală a israelului; în acest fel, ea a sfidat mafia şi zilele lor de furie, împreună cu elitele europene care caută să Potoleste-i.
=====
Nikki Haley: ” Multumesc, d-le presedinte. Am fost mândrul reprezentant al Statelor Unite de la Naţiunile Unite de aproape un an. Aceasta este prima dată când am exercitat dreptul american de a respinge o rezoluție în Consiliul de securitate. Exercitarea veto-ului nu este un lucru pe care Statele Unite nu-i face prea des. N-am mai făcut-o de mai mult de şase ani. O facem fără nici o bucurie, dar o facem fără nici o ezitare.

Faptul că acest veto se face în apărarea suveranităţii americane şi în apărarea rolului Americii în procesul de pace din Orientul Mijlociu nu este o sursă de ruşine pentru noi; ar trebui să fie o ruşine pentru restul consiliului de securitate.

După cum am subliniat atunci când am discutat acest subiect acum 10 zile, voi nota din nou caracteristicile anunţului preşedintelui asupra Ierusalimului, care sunt cele mai relevante aici. Președintele a avut mare grijă să nu aducă atingere negocierilor asupra statutului final în niciun fel, inclusiv limitele specifice ale suveranității israeliene în Ierusalim. Acesta rămâne un subiect care trebuie negociat doar de către părți. Această poziție este pe deplin în conformitate cu rezoluțiile anterioare ale Consiliului de securitate.

Președintele a fost, de asemenea, atent să afirme că sprijinim statu-quo-ul în ceea ce privește siturile sfinte ale Ierusalimului, și sprijinim o soluție de două state, în cazul în care părțile sunt de acord cu asta. Din nou, aceste poziții sunt pe deplin compatibile cu rezoluțiile anterioare ale Consiliului de securitate.

Este extrem de regretabil faptul că unii încearcă să denatureze poziția președintelui pentru a-și servi propriile agende.

Ceea ce este supărător pentru unii oameni nu este că Statele Unite au făcut rău procesului de pace – am făcut, de fapt, nici un astfel de lucru. Mai degrabă, ceea ce este supărător pentru unii oameni este că Statele Unite au avut curajul şi onestitatea să recunoască o realitate fundamentală. Ierusalimul a fost patria politică, culturală şi spirituală a poporului evreu de mii de ani. Ei nu au avut nici un alt oraș capitală. Dar recunoaşterea de către Statele Unite a ceea ce este evident – că Ierusalimul este capitala şi sediul Guvernului israelian modern – este prea mult pentru unii.

În primul caz, unii au ameninţat violenţa pe stradă, ca şi cum violenţa ar îmbunătăţi cumva perspectivele de pace.

Acum, astăzi, îngropat în jargon diplomatic, unii îndrăznesc să spună Americii unde să pună ambasada noastră. Statele Unite au un drept suveran de a stabili unde şi dacă vom înfiinţa o ambasadă. Bănuiesc că foarte puţine state membre ar saluta declaraţiile consiliului de securitate despre deciziile lor suverane. Şi mă gândesc la unii care ar trebui să se teamă de asta.

Merită remarcat că asta nu e o nouă poziţie americană. În 1980, când Jimmy Carter a fost preşedintele american, Consiliul de securitate a votat rezoluţia 478, care a cerut misiunilor diplomatice să se mute de la Ierusalim. Statele Unite nu au sprijinit rezoluţia 478.

În remarcile sale, secretarul de stat ed muskie a declarat următoarele: ” Proiectul de rezoluţie în faţa noastră astăzi ilustrează o preocupare care a produs această serie de texte nerealiste şi nerealiste privind problemele din Orientul Mijlociu.”

În special, în ceea ce priveşte furnizarea misiunilor diplomatice din Ierusalim, secretarul muskie a declarat acest: ” în hotărârea noastră, această prevedere nu este obligatorie. E fără forţă. Şi noi o respingem ca o încercare de subminare a altor naţiuni. Nu face nimic pentru a promova o rezolvare a problemelor dificile cu care se confruntă Israelul şi vecinii săi. Nu face nimic pentru a avansa cauza păcii.”

Asta a fost în 1980. Este la fel de adevărat astăzi. Statele Unite nu vor fi spuse de nici o ţară unde putem pune ambasada noastră.

Îngropat şi mai adânc în jargonul acestei rezoluţii este acuzaţia că Statele Unite sunt de stabilire a perspectivelor de pace în Orientul Mijlociu. Asta e o acuzaţie scandaloasă. Cei care o fac ar trebui să ia în considerare că dăunează doar poporului palestinian pe care pretind să-l vorbească. Ce câştigă poporul palestinian pentru ca liderii lor să arunce obstacole în negocieri?

Un „proces de pace” care este deteriorat de simpla recunoaștere că Ierusalimul este capitala israelului nu este un proces de pace; este o justificare pentru un impas fără sfârşit. Ce câştigă poporul palestinian pentru unii dintre liderii lor pentru a acuza Statele Unite de a fi ostili cauzei păcii? Nu le-a câştigat nimic, dar riscă să-i coste foarte mult.

Statele Unite au făcut mai mult decât orice altă ţară pentru a ajuta poporul palestinian. De departe. Începând cu 1994, am dat peste 5 miliarde de dolari palestinienilor în asistenţă economică bilaterală, asistenţă de securitate şi asistenţă umanitară.

Agenţia de ajutorare şi lucrări a Naţiunilor Unite pentru refugiaţii palestinieni operează şcoli şi facilităţi medicale în întreaga regiune. Acesta este finanțat aproape în întregime prin contribuții voluntare. Anul trecut, Statele Unite au finanţat în mod voluntar aproape 30 % din bugetul unrwa. Asta e mai mult decât următorii doi cei mai mari donatori la un loc. Şi este mult mai mult decât unii dintre membrii acestui consiliu care au resurse financiare considerabile.

Voi fi direct: când poporul american va vedea un grup de ţări ale căror contribuţii totale la poporul palestinian sunt mai puţin de % din bugetul unrwa – atunci când văd aceste ţări acuză Statele Unite de a fi insuficient angajate în pace – poporul american Să-şi piardă răbdarea.

Am fost în taberele de refugiaţi palestiniene pe care Statele Unite le sprijină cu contribuţiile lor. M-am întâlnit cu bărbaţi, femei şi copii. Am susţinut în numele lor. Pot să vă spun că liderii lor nu le fac nici o favoare prin a fi mai deschis pentru a abandona negocierile de pace decât pentru a face munca grea de a le vedea la finalizare.

Statele Unite n-au fost niciodată mai dedicaţi păcii în Orientul Mijlociu. Ne-am angajat înainte ca preşedintele să anunţe recunoaşterea ierusalimului drept capitală a israelului, şi ne-am angajat astăzi.

Ceea ce am văzut astăzi în Consiliul de securitate este o insultă. Nu va fi uitat. Este încă un exemplu al Naţiunilor Unite care fac mai mult rău decât bine în abordarea conflictului israeliano-palestinian.

Astăzi, pentru simplul act de a decide unde să punem ambasada noastră, Statele Unite au fost forţate să-şi apere suveranitatea. Înregistrarea va reflecta că am făcut-o cu mândrie. Astăzi, pentru a recunoaşte un adevăr de bază cu privire la capitala Israelului, suntem acuzaţi de vătămarea păcii. Înregistrarea va reflecta că respingem această afirmaţie scandaloasă.

Din aceste motive, și cu cele mai bune interese atât ale Israelului, cât și ale poporului palestinian în minte, Statele Unite votează nu în această rezoluție.

 

ZiarulViitor.ro

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Dan Nicusor, Klaus Iohannis, Monica Macovei, Laura Codruta Kovesi, Catalin PREDOIU , CTP, Ion Cristoiu, Cristian PREDA,Dan Nicuosr, Marine LE PEN , Ambasada Farantei.Ambasada Orientului Mijlociu, Ambasada USA si Statele Unite ale Uniunii Europene. CEDO-privind Drepturile Omului. Ambasada Canadei, Ambasada Teheran , Ambasada Chinei, Ambasada Piata Rosiei din Moscova. Institutul pentru Drepturile Omului din Lume. Liga Drepturilor Omului din Franta. Consiliul de Pace de la Conventia Europei din 1918. Consiliul de Coroana din Regatul Marii Unite. Si, Consiliul de Coroana de la Palatul Cotroceni, privind Statul Roman, a patra putere in STATUL de drept la ora actuala. Drepturilor Omului-CEDO Raluca Turcan , Bogdan Scurtu, Ludovic Orban, Dan Mihalache, vasile Blaga, Elena Udrea, DAN Tapalaga, Augustin Lazar,oana bizgan , cosette-paula chichirău, alina gorghiu. ZiarulViitor.ro este de utilitate publica, pentru libertatea presei din Romania !