IN OPINIA LUI CRISTIAN PREDA, DESPRE RAZBOIUL DIN POLITICA DIN PARTEA PSD

 

Preda: Dosarul Bucureştiului pentru găzduirea Agenţiei Medicamentului avea o lacună serioasă.Europarlamentr sustine ca este nevoie de dreapta politica sa fie mai vizibila si mai serioasa din punctul de vedere politic.

România a propus pentru găzduirea Agenţiei Europene a Medicamentului o clădire neterminată şi plasată într-o zonă unde nu prea are foarte multă lume chef să meargă. Declaraţia a fost făcută la RFI de europarlamentarul Cristian Preda (PPE), care crede că românii vor putea găzdui sediul unei instituţii europene importante, dacă vor începe să se perceapă cu adevărat ca europeni.

De ce a pierdut Bucureştiul cursa pentru găzduirea Agenţiei Europene a Medicamentului în favoarea Amsterdamului? Cristian Preda crede că „există o cauză de ordin mai general şi una care e legată direct de dosarul prezentat de Bucureşti. Cauza mai generală e aceea că în ultimii ani s-a născut o neîncredere în Estul Europei, în general. Din păcate, reacţiile anti-Bruxelles care au venit din toate capitalele ţărilor de la Vişegrad, ca şi de la Bucureşti, au creat percepţia potrivit căreia Estul nu prea vrea să fie integrat, nu prea vrea să fie împreună cu ceilalţi europeni. Cauza specifică, să zic aşa, e legată de dosarul prezentat de Bucureşti, care avea o lacună foarte serioasă şi anume clădirea care a fost propusă era o clădire neterminată şi plasată într-o zonă unde nu prea are foarte multă lume chef să meargă. N-am auzit vreun turist care să vină în Bucureşti şi care să meargă să se plimbe în Pipera, printre blocurile alea de birouri de acolo. Deci nu era chiar cea mai sănătoasă opţiune”.

„Şi eu şi ceilalţi parlamentari europeni din România am sprijinit candidatura Bucureştiului, dar era clar că atunci când propui o clădire neterminată, nu iei în serios dosarul, nu-ţi propui să câştigi. E ca şi cum ai invita nişte oameni la o întâlnire, într-o casă care nu e terminată şi le spui: aduceţi voi zugravii! Nu era ceva care să se lege”, spune eurodeputatul.

Ce şanse are România să obţină găzduirea unei instituţii europene importante, pe viitor? Cristian Preda apreciază că „există această şansă, dacă începem să ne percepem cu adevărat ca europeni, pentru că noi oscilăm: ba suntem de părere că suntem discriminaţi, aruncaţi la margine, nesemnificativi, neluaţi în seamă, ba ni se pare că suntem buricul Pământului şi că ar trebui să dictăm. Între aceste două extreme, cred că există o atitudine moderată, tolerantă, înţelegătoare faţă de ceilalţi, cooperantă. Atunci când vom îmbrăţişa această atitudine, cred că vom fi mai credibili (…). Nu-i un lucru peste puterile Bucureştiului, dar trebuie găsit un loc frumos, un loc care să fie deja amenajat, trebuie să oferi nişte avantaje, trebuie să te pui în lumină cu ce ai mai bun. Nu poţi să-i trimiţi pe oameni într-o periferie, unde n-ai nici trotuare, că în Pipera, dacă ajungi, trebuie să ai multă răbdare, că-i o aglomeraţie infernală, trebuie să ai neapărat maşină, ca pieton eşti clar dezavantajat”.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Sunt milioane de probleme economice si sociale , pentru combaterea saraciei lucie, saraciei curata-marginalizare este rezultatul excluziunii sociale ce sunt promovate la periferia Societatii civile. Justitaia sa fie buna trebuie sa fie corecta. Politicii publice durabile si structurale ,pentru modernizarea cailor ferate, ar trebuie sa fie unele dintre obiectivele tuturor guvernelor politice. Nu sunt de loc reforme pentru ocupare :crearea de locuri de munca, flexibilizarea pietei muncii, facilitati si scutieri fiscale acolo unde este cazul pentru angajatori. Democratia are nevoie insa de mecanisme speciale prin care sa se poata „certifica” legitimitatea. Statul de drept nu poate sa fie fara respectarea drepturile omului si cele globale. Incalcarea drepturilor la locuire in institutii fundamentale, pentru grupuri marginalizate nu ofera justitiei sociala. Drepturile omului sunt inalienabile, adica nu pot fi instrainate .Nicio persoana fizica si juridica nu poate incalca drepturile omului deoarece sunt expresia obligatiile fundamentale prevazute in drepturile sale sunt legitime de nicio persoana nu are dreptul sa priveze pe cineva de drepturi. Din partea drepturilor omului pretinde ca nicio persoana sa nu fie mai presus de lege. Comunitatea drepturile omului prevede pacea, securitate sociala, promovarea si modernizarea sistemului de valori si democratie. Protectia si dezvoltarea economica si sociala formulate de libertatea presei de orice entitate sociala. Sistemul juridic din Romania are nevoie sa fie un regim al valorilor si legile sunt respectate in raport cu toti cetatenii. Sunt multe de facut si nu se face nimic!