Cine sunt cei ce susţin corupţia în România? Cristian Preda dă un răspuns

 

Marea masă a celor ce aderă la partide în România sunt oameni care sunt lipsiţi de un capital social semnificativ, cu o educaţie sub medie, care habar n-au de ce-s la PSD şi nu la PNL şi trăiesc de pe urma clientelismului, explică europarlamentarul Cristian Preda.

În România, spre deosebire de alte ţări, cei ce aderă la partide politice sunt oameni cu o educaţie precară şi capital social scăzut, oameni care trăiesc de pe urma confuziei între politică şi reţele de sifonarea a banilor publici, a explicat recent europarlamentarul Cristian Preda, într-o emisiune la Rezistenţa TV.

De aceea, pentru miniştrii noştri va fi un şoc teribil după ce, odată preluată preşedinţia rotativă a Consiliului Europei, se vor aşeza la masa discuţiilor cu omologii lor din toate ţările.

„E o situaţie generală în partidele din România, şi nu e doar cazul PSD-ului sau ALDE. Din păcate, marea masă a celor care aderă la partide sunt oameni care sunt lipsiţi de un capital social semnificativ, sunt foarte mulţi cu o educaţie sub medie, sunt oameni care trăiesc de pe urma clientelismului. Majoritatea celor care fac politică în România sunt într-o condiţie modestă, şi din punct de vedere al educaţiei, şi din punct de vedere al aspiraţiilor politice, sunt unii incapabili să explice şi de ce sunt membri într-un partid sau în altul, habar n-au de ce-s la PSD şi nu la PNL, nu stiu dacă PNL e de dreapta sau de stânga”, a declarat Preda.

Pe de altă parte, în politica europeană, cei care fac politică în mod profesional sunt educaţi semnificativ peste medie, susţine europarlamentarul.

„De aceea va fi un conflict teribil când Daea va da peste oameni care au mari şcoli făcute, care au experienţă politică şi care sunt, intelectual vorbind, peste media din ţările lor. Cei care merg în Marea Britanie să facă politică, nu sunt repetenţii, nu sunt analfabeţii care se salvează agăţându-se de un partid! În Franţa, cei care au ajung să facă politică sunt oameni care au trecut prin examene oribil de grele, sunt marile şcoli cele care trimit în politică! La noi nu e aşa, sunt excepţii cei care au un capital cultural, social şi educaţional în acelaşi timp”, a explicat Preda.

Preda a reamintit că apărarea corupţilor nu este apanajul exclusiv al PSD, corupţia e apărată de toţi cei pentru care politica e unica şansă de a face bani. Europarlamentarul şi-a ilustrat spusele cu o păţanie de pe vremea când făcea parte din PDL.

„Şi acolo când vorbeam de anticorupţie… ţin minte, era o adunare de 900 de oameni şi ceream ca primarii care sunt acuzaţi de corupţie să plece, pentru că mai bine renunţăm la 200 de primari dar avem 2.000.000 de voturi şi au votat, ţin minte, în adunarea respectivă, au fost 3 voturi pentru mine şi 897 pentru primarii corupţi. Explicaţia finală e tot asta, cei care susţin corupţia, că sunt alegători, că sunt politicieni profesionişti, sunt cei ce au un capital intelectual, social, de educaţie, foarte scăzut şi trăiesc de pe urma acestei confuzii între politică, reţele de spoliere a statului, de sifonare a banilor publici şi care au închis, din păcate, jocul”, a declarat Preda.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Dan Nicusor, Klaus Iohannis, Monica Macovei, Laura Codruta Kovesi, Catalin PREDOIU , CTP, Ion Cristoiu, Cristian PREDA, Raluca Turcan , Bogdan Scurtu, Ludovic Orban, Dan Mihalache, vasile Blaga, Elena Udrea, DAN Tapalaga, Augustin Lazar,oana bizgan , cosette-paula chichirău, alina gorghiu. Presa . si toate instrumentele din cadru mass-media trebuie sa serveasca pe guvernanti, Nu pentru sa guverneze pe guvernati???