AVEM POLITICA MICA SI CARE SE MANIFESTA PRIN POLITICA DE GUVERNARE

Avea dreptate pesedista Pana. Ne lipsesc stirile pozitive. Iar de vina nu e Guvernul. Nu-s vinovate nici partidele care-l compun. Cu atat mai putin liderii acestora. Vina ne apartine. Noua, celor care n-am fost suficient de atenti la mersul lucrurilor. Daca stam sa ne uitam bine, vom descoperi ca avem cel mai grozav Guvern din lume…

Intr-adevar, cine mai are azi nu unul, ci doi premieri? Pe langa cel investit de Parlament, ne-a pricopsit bunul Dumnezeu (sau PSD?) si cu un prim-ministru de facto, care trudeste de dimineata pana seara, desi ar fi putut sta acum bine mersi la racoare.Sa privim, insa, faptele.

V-ati intrebat vreodata ce alt Guvern le mai ofera, la inceput de an scolar, elevilor de gimnaziu trei manuale atat de importante precum cele de sport, de religie romano-catolica si de limba maghiara? Cred ca nici macar ungurii nu se pot mandri cu asa ceva…

E firesc, apoi, sa invidiezi un executiv care transfera la armata un institut de microbiologie, folosind argumentul: „cu specialistii de acolo ne-am lamurit, poate [ca] o mana militarizata va avea rezultate si-n doi ani avem un vaccin”. Nu e ceva extraordinar?

Alta intrebare!

Unde mai gasesti un Cabinet de ministri care negociaza salariile dascalilor cu cineva ca dom’ Cumpanasu, care nu e sindicalist, nu e nici macar profesor, ci crainic tv si seful unui ONG de care n-a auzit mai nimeni?

Si cum sa nu se bucure romanul cand vede ca seful Guvernului a priceput ca problema pensiilor nu e deficitul anual de 4 miliarde de euro legat de Pilonul 1, ci comisioanele de cateva mii de euro ale administratorilor care gestioneaza cu profit fondurile din Pilonul 2?Sa stam stramb si sa judecam drept!

Mai stie cineva o echipa guvernamentala atat de grijulie cu interesul public incat sa aloce 30 de milioane de euro pentru un stadion in orasul ministrului Apararii si alte 12 pentru altul in fieful sefului Camerei, desi in locurile cu pricina nu exista echipe de Liga 1?

Ce mai incoace si-ncolo! Nu exista tara pe pamant cu un prim-ministru asa modest incat sa-si primeasca salariul „in mana”, fara viramente bancare si alte masinatiuni prin care sunt jecmaniti oamenii mai rau decat ii fura pungasul brailean Terente. E clar ca domnu’ Tudose stie cum stau lucrurile, fiindca e chiar din Braila…

Avem noroc. Nicaieri in Europa un premier nu-si descrie predecesorul drept „seful la tribul acela de tehnocrati”. Guvernul de acum e cel mai bun din cate au fost concepute vreodata, de la disparitia triburilor incoace. Curand, ne va duce din paleolitic in mezolitic. Iar fericirea noastra va fi si mai mare decat in prezent.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

ZiarulViitor.ro

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Sunt milioane de probleme economice si sociale , pentru combaterea saraciei lucie, saraciei curata-marginalizare este rezultatul excluziunii sociale ce sunt promovate la periferia Societatii civile. Justitaia sa fie buna trebuie sa fie corecta. Politicii publice durabile si structurale ,pentru modernizarea cailor ferate, ar trebuie sa fie unele dintre obiectivele tuturor guvernelor politice. Nu sunt de loc reforme pentru ocupare :crearea de locuri de munca, flexibilizarea pietei muncii, facilitati si scutieri fiscale acolo unde este cazul pentru angajatori. Democratia are nevoie insa de mecanisme speciale prin care sa se poata „certifica” legitimitatea. Statul de drept nu poate sa fie fara respectarea drepturile omului si cele globale. Incalcarea drepturilor la locuire in institutii fundamentale, pentru grupuri marginalizate nu ofera justitiei sociala. Drepturile omului sunt inalienabile, adica nu pot fi instrainate .Nicio persoana fizica si juridica nu poate incalca drepturile omului deoarece sunt expresia obligatiile fundamentale prevazute in drepturile sale sunt legitime de nicio persoana nu are dreptul sa priveze pe cineva de drepturi. Din partea drepturilor omului pretinde ca nicio persoana sa nu fie mai presus de lege. Comunitatea drepturile omului prevede pacea, securitate sociala, promovarea si modernizarea sistemului de valori si democratie. Protectia si dezvoltarea economica si sociala formulate de libertatea presei de orice entitate sociala. Sistemul juridic din Romania are nevoie sa fie un regim al valorilor si legile sunt respectate in raport cu toti cetatenii. Sunt multe de facut si nu se face nimic!