ATACURI INCREDIBILE LA LIBERTATE SI DEMNITATE

Atacuri cu bombe penale, la intimidarea libertatii de expresie si indicator de libertatii si dreptrui si drepturile statului de drept din Romania. Referitor la incercarea sa aduca noi reforme mai penale asupra sistemului judiciar este mai aproape.

„Atacuri incredibile” încercând să deraieze mișcarea anticorupție a României, spune procuror al DNA

Laura Kovesi, femeia însărcinată cu curățarea unuia dintre cele mai corupte state ale UE, a lovit pe cei pe care spune că încearcă să-și deraieze eforturile.

 

Șeful anti-corupție al României a stricat ceea ce a numit „atacuri incredibile” de încercările de a scapa țara de grefă.

Laura Kovesi a declarat pentru Euronews că politicienii și oamenii de afaceri se răzgândesc de un efort de a curăța una dintre cele mai corupte țări din UE.

Este vorba de deputații care dezbat un proiect de lege care ar putea pune sistemul judiciar al României sub control politic.

Planul a declanșat proteste de stradă și a fost criticat de magistrați și de președintele țării, Klaus Iohannis.

„Dacă votat prin aceasta va avea un impact negativ grav asupra independenței justiției și va conduce la controlul politic al activității procurorilor”, a declarat Kovesi, șeful Direcției Anticorupție a României (DNA).

„Aceasta va conduce la subordonarea politică a procurorilor și ar putea împiedica în mod serios lupta împotriva corupției.

 

Alegeri anticipate au cerut mii de oamenii in strada si astfel ei protesteaza pentru independenta justitiei si sa nu fie sub guvern, parlament si partide penale, subordonat sistemul judiciar in Romania.

Protestatarii s-au întors pe străzile României în mii lor duminică – de data aceasta apărând ceea ce consideră a fi un atac asupra independenței judiciare.

Deputații dezbat în prezent planurile guvernatorilor social-democrați care puteau vedea sistemul judiciar pus sub control politic.

Aceasta vine după ce țara a avut cele mai mari proteste de după revoluția din 1989 la începutul acestui an, după ce guvernul a încercat să impună o lege pentru a decriminaliza unele infracțiuni de grefă care ar fi lăsat pe cei condamnați pentru corupție – inclusiv pe politicieni – să fie în afara cârligului.

Demonstrațiile de duminică au văzut 12 000 de persoane pe străzile capitalei București, potrivit surselor de poliție și a mii de persoane din alte țări.

„Nu pot să rămân pasiv în fața acestei încercări de a submina independența sistemului judiciar”, a declarat Oana, un medic de 35 de ani, agenției de știri AFP .

Propunerile vor viza reducerea responsabilității Direcției Naționale Anticorupție ( DNA ) din România și stoparea acesteia de a putea investiga magistrații. În același timp, Ministerul Justiției ar avea mai mult control asupra procurorilor.

România, una dintre cele mai corupte țări din Uniunea Europeană, a făcut pași în rezolvarea problemei în ultimii ani.

ADN – ul a fost apreciat pentru conducerea represiunii și un studiu a constatat 60 la sută dintre români aveau încredere în instituție.

 

ziarulviitor.ro/euronews.ro.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Sunt milioane de probleme economice si sociale , pentru combaterea saraciei lucie, saraciei curata-marginalizare este rezultatul excluziunii sociale ce sunt promovate la periferia Societatii civile. Justitaia sa fie buna trebuie sa fie corecta. Politicii publice durabile si structurale ,pentru modernizarea cailor ferate, ar trebuie sa fie unele dintre obiectivele tuturor guvernelor politice. Nu sunt de loc reforme pentru ocupare :crearea de locuri de munca, flexibilizarea pietei muncii, facilitati si scutieri fiscale acolo unde este cazul pentru angajatori. Democratia are nevoie insa de mecanisme speciale prin care sa se poata „certifica” legitimitatea. Statul de drept nu poate sa fie fara respectarea drepturile omului si cele globale. Incalcarea drepturilor la locuire in institutii fundamentale, pentru grupuri marginalizate nu ofera justitiei sociala. Drepturile omului sunt inalienabile, adica nu pot fi instrainate .Nicio persoana fizica si juridica nu poate incalca drepturile omului deoarece sunt expresia obligatiile fundamentale prevazute in drepturile sale sunt legitime de nicio persoana nu are dreptul sa priveze pe cineva de drepturi. Din partea drepturilor omului pretinde ca nicio persoana sa nu fie mai presus de lege. Comunitatea drepturile omului prevede pacea, securitate sociala, promovarea si modernizarea sistemului de valori si democratie. Protectia si dezvoltarea economica si sociala formulate de libertatea presei de orice entitate sociala. Sistemul juridic din Romania are nevoie sa fie un regim al valorilor si legile sunt respectate in raport cu toti cetatenii. Sunt multe de facut si nu se face nimic!